6:20 am - Babacan’dan Erdoğan’a tepki: “83 milyonluk ülkeyi böyle yönetmeye çalışırsanız…”
6:17 am - Tarih belli oldu: Ali Babacan sahaya iniyor, ilk şehirde dikkat çeken detay
10:12 pm - Fındığın sütünü çıkardılar
12:21 pm - Son dakika… MSB son durumu paylaştı! Akdeniz Kalkanı Harekatı’na katılan gemiler refakat ediyor
12:21 pm - Profesör uyardı: Ani oluşan obruklar en tehlikelileri
11:32 am - ABD, uzmanlar tarafından ihtiyaç duyulan koronavirüs testlerini karşılayamıyor
11:25 am - Oruç Reis’in sismik karnesi: Akdeniz’in röntgenini çekti
1:10 pm - Milli Savunma Bakanı Akar, İtalyan mevkidaşı Guerini ile bir araya geldi
1:09 pm - Fırtınayı fırsata çevirdi
Uzmanlar, bazı insanların yaptıkları işten dolayı daha fazla astım riski altında olduklarını söyledi.
Astımın, alerjisi olan kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan, bazı meslek gruplarının da astım riskini artırdığını ifade etti.
Her alerjisi olan kişinin astıma yakalanmayacağını da dile getiren Doç. Dr. Büyükoğlan, astımın belirtilerini şöyle sıraladı:
“Tekrar eden hırıltılı solunum, nefes almakta zorluk, sebepsiz yere öksürük şikayetleriyle gelen bir rahatsızlık olmakla birlikte, astım hastaları nefesi tam olarak içerisine doldurmakta zorluk çekerler. Daha ilerlemiş astım vakalarında ise hastalar, günlük hayatta nefes almakta, buna bağlı olarak yürümekte zorluk çeker.”
Ortam koşulları önemli
Nefes alma güçlüğünü tetikleyen etkenlerin başında soğuk, ortamdaki kokular, sigara dumanı ve hava kirliliği gibi alerjenlerin geldiğini söyleyen Büyükoğlan, bu nedenle marangozlar, fırıncılar, boyacılar ve kuaförlerin diğer meslek gruplarına göre daha fazla astım riski altında olduğuna dikkat çekti.
Doç. Dr. Büyükoğlan, “Bu meslek hastalığının bir kısmı halihazırda alerjisi olan kişilerde söz konusu maddelere temasla ortaya çıkar, bazılarında herhangi bir alerji ya da atopi olmasa bile astım semptomları görülebilir. Bu kişiler eğer astım tedavisi almıyorlarsa astım tedavisiyle işlerine devam edebilirler” diye konuştu.
İlerlemiş durumlarda meslek değiştirilmeli
Bu tür mesleklerde çalışıp da astım hastası olanlara, maske takmak, odayı havalandırmak, sık sık temiz hava almak gibi önerilerde bulunan Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan, astımı ilerlemiş olanlara da meslek değiştirmelerini önerdi.